voor inwoners, met gemeenten

“Je kunt zelf veel doen aan verduurzaming van je woning”

Pezierig, nuttig en praktisch. Zo typeert Daphna Donkervoort de advisering door de Groene Grachten  over verduurzaming van haar huis. Op een website had ze gelezen over de mogelijkheid om via de Regio Gooi en Vechtstreek in aanmerking te komen voor een gratis advies, en dat heeft ze gekregen.

Twee meiden van de Groene Grachten bekeken met Daphna haar hele huis van voor tot achter en van boven tot beneden. Dat resulteerde in een rapport met tips, adviezen en prijsindicaties, dat ze weer samen met Daphna doornamen.

“De adviezen zijn heel divers, van dikkere gordijnen tot zonnepanelen op het dak. En van ideeën die ik zelf ook al had, tot wat ik zelf echt niet zo een-twee-drie had kunnen bedenken.”

Verrast was ze onder meer door het idee om op haar schuur sedum aan te brengen. Dat is niet alleen leuk, mooi en goed voor de biodiversiteit, het isoleert ook. Daar gaat Daphna nu met de buren over praten.

“Ik was al aan het denken om een heel goed geïsoleerd dak op mijn huis te laten maken. Dat ben ik nu versneld gaan doen, want daarmee blijk ik wel dertig procent op mijn stookkosten te kunnen besparen.”

– Lagere stookkosten, meer comfort en minder CO2

Die stookkosten zijn een van de redenen waarom Daphna voor verduurzaming van haar woning gaat. “En het milieu en klimaat natuurlijk. Bovendien wordt mijn huis er comfortabeler door.”

De muren zijn een ingewikkeldere zaak. Haar huis is wel oud (ca. 1900), maar heeft geen monumentale status, daarom hoeft ze niet bang te zijn voor gemeentelijke verboden, maar ze wil zelf het karakter van het huis niet aantasten.

Daarom ziet ze isoleren van de muren aan de buitenkant niet zitten. Aan de binnenkant isoleren zou haar woning kleiner maken. En spouwmuurisolatie kan niet, want haar muren hebben geen spouw.

Daphna gaat wel verder denken over vloerisolatie. Ook zonnepanelen zijn een serieuze optie. “Ik weet dat zonnepanelen zich gemiddeld binnen zeven jaar hebben terugverdiend, maar je moet alle verbeteringen natuurlijk wel nu betalen. En je kunt ook niet alles in één keer doen.”

– Advies voor de lezer

Wat ze anderen zou willen adviseren? “Je goed laten adviseren, dat is nuttig. En je realiseren dat je  zelf ook al veel kunt doen, zoals kitten of een regenton plaatsen.”