voor inwoners, met gemeenten
Wethouder Bart Heller, portefeuillehouder milieu en duurzaamheid bij de Regio Gooi en Vechtstreek, bezocht op 11 februari het tennispark en feliciteerde bestuurslid Rob Otto en voorzitter Menno Noordervliet met de primeur van het project Zonwinst.

 

Eerste dak gerealiseerd

Hoe gaat het project Zonwinst in zijn werk? Simon Miske, programmamanager energietransitie Regio Gooi en Vechtstreek: “We versturen een brief en na twee weken bellen we na. Dan kunnen de bedrijven aangeven of er interesse is om een gesprek aan te gaan of niet. Het gebeurt allemaal professioneel en het advies is onafhankelijk. We begeleiden het hele traject, van adviseren tot opleveren. Volledig op basis van ‘no cure no pay’.”

Veel bedrijven geven aan dat ze het wel zouden willen, maar tegen allerlei problemen aanlopen, waardoor ze afhaken. Zoals geen tijd om zich erin te verdiepen, te gecompliceerd, de huurder is niet de eigenaar van het pand of geen geld voor zo’n investering. Met die investering kunnen ze hulp krijgen middels de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie), die de Regio Gooi en Vechtstreek voor hen aanvraagt. En met het informeren en begeleiden neemt Zonwinst de ondernemers veel gedoe uit handen. “Dertig bedrijven hebben in najaar 2021 de aanvraag gedaan. Tulip Tennis is een van hen en de eerste bij wie de panelen op het dak van de tennishal helemaal zijn gerealiseerd.”

Foto @ Larissa Landré

Bestuurslid Otto legt uit hoe dit kwam. “Het vorige bestuur van de club was al bezig met het plan om de tennisvereniging te verduurzamen en om energie en geld te besparen. Ik stapte in een warm bad. Zo zijn we drukdoende met led-verlichting. In de negen binnenbanen schijnen al overal led-lampen, bij de 22 buitenbanen zijn we ermee bezig. Heel veel voorwerk was dus al gedaan, toen Regio Gooi en Vechtstreek op ons pad kwam. Alles stond al klaar. We hoefden zeg maar alleen nog op de knop te drukken.”

368 zonnepanelen leveren wel heel veel energie op. Meer misschien wel dan de tennisvereniging zelf verbruikt? “We hebben een mooie afspraak kunnen maken voor het terugleveren van energie, die we zelf niet verbruiken. Zo gaat er niets verloren. We zijn ook aan het kijken voor accu’s, zodat we in de toekomst meer energie kunnen opslaan, zodat we dat later alsnog zelf kunnen gebruiken”, aldus Otto.

Foto @ Bastiaan Miché

Stimuleren en steunen

Wethouder Heller: “Het regionale project Zonwinst is een pilot voor twee jaar. Als het aan mij ligt, gaan we ermee door natuurlijk. Om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken hebben we met de regio gekozen voor zonne-energie. Zo doen we ons best om de doelen uit de RES  (Regionale Energie Strategie) te halen. Windmolens binnen deze gemeentes zijn geen optie. Veel bedrijfsdaken zijn goed geschikt voor zonnepanelen. Daarom stimuleren en steunen we met de Regio Gooi en Vechtstreek bedrijven tot het overgaan van het realiseren van de zonnepanelen.”

Tweede subsidieronde

In juni 2022 start de tweede ronde voor subsidie-aanvragen. Na de zomer kunnen er dan weer nieuwe bedrijven worden geholpen met het omzetten naar duurzame energie.

Meer informatie: www.zonwinst.nl