Kindercentra en scholen

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. In kindercentra komen grote groepen kinderen samen. Het is daarom belangrijk om te letten op ongewoon grote groepen ziekten en dit te melden aan de GGD. Op deze manier kunnen uitbraken van infectieziekten vroeg opgemerkt en bestreden worden. 

Melden van infectieziekten

Een kindercentrum dient volgens de wet de volgende aandoeningen te melden aan de GGD:

  • één of meerdere personen met geelzucht:
  • twee of meerdere personen met (nieuwe) huiduitslag binnen twee weken in een groep:
  • meer dan een derde deel van één groep binnen één week met diarree en/of braken;
  • meerdere personen met  andere ernstige aandoeningen die vermoedelijk besmettelijk zijn zoals bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking.

Hoe kunt u melden?

Als medewerker van een kindercentrum kunt u ons digitaal meldformulier invullen. Daarnaast kunt u ook telefonisch meden via (035) 692 62 22. Wij zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar voor vragen, ook voor ouders.
Voor groepsleiders van de kinderopvang, basisscholen/buitenschoolse opvang heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) handleidingen samengesteld, waarin een aantal veelvoorkomende infectieziekten worden beschreven. Naast algemene informatie over de ziekten, wordt beschreven welke maatregelen je als instelling moet nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

kiddiKIDDI-app

Mag een kind met ‘krentenbaard’ naar het kinderdagverblijf? En hoe voorkom je dan dat andere kinderen en leidsters ziek worden? Medewerkers van de kinderopvang kunnen dat vanaf nu opzoeken in de KIDDI-app. Deze app bevat informatie over infectieziekten en hygiënerichtlijnen voor kindercentra, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvangorganisaties. Deze informatie is gebaseerd op de richtlijn voor kindercentra van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV), onderdeel van het RIVM. De app is geschikt voor smartphones en tablets en is gratis te downloaden in de App Store (Apple) en Play Store (Android).