Soa-HIV/aids

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, ook wel bekend als geslachtsziekten. SOA zijn ziekten die worden veroorzaakt door schadelijke micro-organismen zoals een bacterie en virus. Deze micro-organismen kunnen via seksueel contact / seks / geslachtsgemeenschap het lichaam binnendringen. De meest voorkomende soa is Chlamydia; deze soa kan ook zonder klachten aanwezig zijn. Ondanks dat er geen klachten zijn kan deze ziekte wel problemen veroorzaken zoals een kans op verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Andere bekende soa zijn: Gonorroe, Syfilis, herpes, wratten, hepatitis-B en HIV-Aids.

HIV-Aids

De ziekte Aids wordt veroorzaakt door het Humaan Immuundeficientie Virus (HIV). Het virus kan op verschillende manieren worden overgedragen. Allereerst via onveilig (zonder condoom) risicovol seksueel contact, maar ook via besmet bloed-bloed contact en via een besmette moeder op het kind tijdens de bevalling.

Advies.chat

Advies.chat is een online soa-testwijzer waarmee gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgen over soa-tests. Iedereen die een soa-test advies nodig heeft, kan nu op elk moment, anoniem een betrouwbaar, persoonlijk advies krijgen óf hij/zij zich zou moeten laten testen, waar en waarop.

Soa onderzoek

Indien er een reëel risico is gelopen op een soa, ongeacht of er wel of geen klachten zijn, is het verstandig een soa-onderzoek te laten doen. Dit is niet mogelijk bij de GGD Gooi & Vechtstreek. Voor een soa-test kun je het beste terecht bij je eigen huisarts. Bij je eigen huisarts heb je snel een afspraak, is het voor een huisarts een gewoon onderzoek en heeft de huisarts een medisch beroepsgeheim.

Indien een bezoek aan de eigen huisarts niet gewenst is, kan je mogelijk terecht bij de soa-polikliniek van de grotere GGD-en zoals

Afhankelijk van het risico dat is gelopen, bestaat een soa-onderzoek uit het afnemen van een vragenlijst, bloedonderzoek, urineonderzoek en/of een uitstrijkje.

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met de afdeling Algemene Gezondheidszorg (AGZ).

T: (035) 692 63 20
E: soa@ggdgv.nl