Alcoholverkopers

Jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek drinken te vroeg, te veel en te vaak. Alcoholverkopers zoals horecagelegenheden, evenementenorganisatoren, supermarkten en slijterijen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van vroeg en overmatig alcoholgebruik.
Samen aan de slag probeert alcoholverkopers hier op verschillende manieren bij te ondersteunen.

Op deze pagina vindt u een beknopt overzicht van de activiteiten. Voor algemene informatie over het programma samen aan de slag, bekijkt u de factsheet.

Ik organiseer een evenement. Hoe zorg ik voor een goed alcoholbeleid?

Samen aan de slag heeft een checklist ontwikkeld die u als organisator van een evenement kunt toepassen om het alcoholgebruik te matigen en alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar te voorkomen.

Waar kan ik alcoholblaastesten lenen?

samen aan de slag leent kosteloos alcoholblaastesten uit aan organisatoren van feesten om indrinken te voorkomen.. Hiervoor zijn handleidingen beschikbaar met concrete informatie over het inzetten van de blaastesten. U kunt een blaastest aanvragen door het sturen van mail naar h.vanochten@ggdgv.nl

Hoe worden de wettelijke regels nageleefd?

Vanaf 2009 worden er bijna jaarlijks mysteryshopacties uitgevoerd om te monitoren of de wettelijke leeftijdsgrens wordt nageleefd. In 2009 lukte het 80 % van de 15 jarige mysteryshoppers om alcohol te kopen. De naleving wordt geleidelijk beter. Vanaf 2014 is de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar gegaan en worden er 17 jarige mysteryshoppers ingezet.

De naleving in 2015 was 50%, in 2016 was dit 66%.
Zie Mysteryshop-acties.

Vraag naar leeftijd en ID bij alcoholverkoop aan jongeren onder de 25 jaar

Uit de mysteryshopacties blijkt dat actief vragen naar ID en leeftijd de beste voorspeller is voor goede naleving. Het advies aan alcoholverstrekkers is dan ook vraag bij verkoop van alcohol aan jongeren onder de 25 altijd naar leeftijd en ID.

leeftijdscheck-nix18

Om alcoholverstrekkers te ondersteunen, zijn er leeftijdcheck-staandertjes en stickers ontwikkeld. Zo zie je eenvoudig of iemand nog te jong is voor alcohol. Immers geldt nix18. De materialen kunt u bestellen bij i.lameris@ggdgv.nl.