Ouders/opvoedtips

Ouders hebben veel invloed op het alcoholgebruik van hun kind. De belangrijkste regel is: géén alcohol onder de 18 jaar.

Stel duidelijke regels over het alcoholgebruik van uw kind(eren)

Veel kinderen drinken in de brugklas hun eerste glaasje alcohol. Stel daarom dan al de regel: geen alcohol onder de 18 jaar. Als u hier op tijd mee begint, is het gemakkelijker om het moment waarop uw kind alcohol gaat gebruiken uit te stellen. Als u zelf drinkt, denkt u misschien dat dit niet geloofwaardig overkomt. Maar ook dan kunt u het alcoholgebruik van uw kind beïnvloeden. Regels stellen werkt!

Geef zelf het goede voorbeeld

Drink niet meer dan één tot twee glazen alcohol per dag. Als u een keer meer wilt drinken, houd dan een maximum aan. Voor vrouwen een maximum van drie glazen, en voor mannen een maximum van vijf glazen. Voorkom dat alcoholgebruik een gewoonte wordt; drink minstens twee dagen per week geen alcohol. Drink niet wanneer u zwanger bent, wanneer u moet rijden, sporten, werken of studeren.

Praat met uw kinderen over alcoholgebruik

Het gaat er niet om hoe vaak u over de gevaren van alcohol praat, maar hóe u hierover praat. Zorg dat gesprekken hierover op een prettige manier verlopen. Het is belangrijk dat uw tiener zich serieus genomen voelt.

Koop geen alcohol voor een kind onder de 18 jaar

Het is wettelijk bepaald dat jongeren pas vanaf hun 18e jaar alcoholhoudende drank mogen kopen. Deze leeftijdsgrens is er niet zomaar; alcohol is een giftige stof die vooral bij jongeren veel schade kan toebrengen, omdat de hersenen tot 24 jaar in ontwikkeling zijn.

Alcoholcontract

Veel ouders sluiten een alcoholcontract met hun kinderen. Door dit contract te ondertekenen, zeggen zij samen NEE tegen alcohol onder de 18 jaar. Ouders bieden geen alcohol aan; kinderen beloven het niet te drinken. Om het kind te steunen, kan er een beloning aan vastzitten.

Het contract kan hier worden ingevuld en afgedrukt.

Meer informatie

Lees verder in de flyer 'NIX18, tips en adviezen voor ouders' en de brochure 'Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?'.

Op de website hoepakjijdataan.nl en uwkindenalcohol.nl en pratenmetuwkind.nl staan inspirerende filmpjes en voorbeelden om het niet drinken – maar ook niet roken (uwkindenroken.nl) – te bespreken. Of like de Facebook-pagina 'Club van Frisse Ouders', waar regelmatig handige tips, nuttige informatie en leuke filmpjes worden gepost.