Drugs

Als het over drugs gaat zijn 'blowen', 'pillen' en 'partydrugs' termen die je veel hoort. Maar wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je?

Drugs prikkelen je hersenen. Dat heeft effect op je lichaam en je geest. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijns veranderend. Tegelijkertijd zijn er risico’s.

Drugs zijn middelen die effect hebben op je gedrag, gevoel, denken en stemming. Dat is ook meteen de reden dat mensen ze nemen: je kunt er heel relaxed van worden, of juist hyper, wat in veel situaties heel fijn is.

Bekende drugs zijn cannabis (hasj en wiet), XTC, cocaïne, paddo’s, speed, GHB en heroïne. Maar ook cafeïne, tabak en alcohol horen erbij. Op www.drugsinfo.nl vind je informatie over de verschillende drugs.

Voor je lichaam zijn drugs niet goed. Ze kunnen zelfs beschadigingen aanbrengen. Ze belasten de longen, de lever en het hart. Een ander risico is dat je door drugsgebruik vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel opmerkt. Je lichaam kan daardoor uitgeput raken. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid en hoofdpijn. Ook ben je sneller vatbaar voor (infectie)ziekten.

Drugs als XTC en amfetaminen kunnen, net als alcohol, leiden tot hersenbeschadiging. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie