Als taal moeilijk is

2,5 Miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.
Tweederde van hen is van Nederlandse afkomst.

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Laaggeletterden zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en zijn vaker ziek. Begrijpelijk als je bedenkt dat deze groep moeite heeft met bijvoorbeeld geld opnemen uit een pinautomaat, recepten en folders lezen, formulieren invullen of vertrektijden van de trein opzoeken. Laaggeletterdheid belemmert de participatie op alle terreinen; gezondheid, werk, opvoeding kinderen e.d.

Meer feiten,cijfers en ervaringsverhalen

Aanpak laaggeletterdheid in Gooi en Vechtstreek

In de Gooi en Vechtstreek hebben diverse partijen (Tergooi, SAGO, GGD, Gho-Gho en Stichting Lezen en Schrijven) het initiatief genomen om de laaggeletterdheid aan te pakken. Dit doen ze o.a. door te zorgen dat zorgprofessionals laaggeletterdheid herkennen, hun gespreksvoering aanpakken en doorverwijzen én en door een laagdrempelig en aantrekkelijk ondersteuningsaanbod te organiseren i.s.m. de bibliotheek voor laaggeletterden.

Zie ook dit persbericht.

Herken jij laaggeletterden?

Kom jij weleens mensen tegen die niet taalvaardig genoeg zijn om bijvoorbeeld de brieven van de gemeente te begrijpen, formulieren in te vullen, de bijsluiters van medicijnen te lezen, de protocollen op hun werk te interpreteren of niet in staat zijn om hun kinderen voor te lezen?

Stuur ze door naar het DigiTaalhuis Gooi of bel samen voor een afspraak met een taalconsulent

Het DigiTaalhuis Gooi is een samenwerking tussen de bibliotheken, de gemeenten en de Stichting Lezen & Schrijven, tel. (035) 697 30 03.

Via de Taalzoeker kun je verder eenvoudig op woonplaats taal-, reken- en computercursussen vinden.

Wil je taalvrijwilliger worden?

Vul dan het contactformulier in op de website van het DigiTaalhuis Gooi of neem contact op via telefoon (035) 697 30 03 of digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

Vragen over aanpak laaggeletterdheid in de regio Gooi en Vechtstreek?

Bel of mail Edith Sikking (GGD) of Marjet van Elten (beleidsadviseur Regio)
e.sikking@ggdgv.nl 06- 28257296
m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989