Ouderen fit en vitaal tijdens Week van de Valpreventie

Publicatiedatum: 25 Sep 2017 Trefwoord(en): ggd

Van 2 t/m 8 oktober is de Week van de Valpreventie. Tijdens deze week vinden op diverse plekken in de regio activiteiten plaats over het vermijden van valongevallen en in beweging blijven. Deze activiteiten zijn bedoeld voor ouderen en mantelzorgers. Vanuit het programma ‘Voorkom vallen, Beweeg!’ wordt in de Week van de Valpreventie een nieuwe folder verspreid. Ouderen en mantelzorgers kunnen daarin praktische adviezen lezen om fit en vitaal te blijven. Verder is er een overzicht gemaakt van de gevarieerde activiteiten die rondom deze themaweek plaatsvinden.​

Regionale activiteiten

Fysiotherapeut Marjolein Kuijt gaat op vrijdag 6 oktober in gesprek met ouderen over valpreventie, tijdens de themaochtend in de Bibliotheek in Bussum. Praktische adviezen en diverse tips zullen aan de orde komen. De bijeenkomst is gratis en duurt van 10-12 uur.

In Bibliotheek Muiden (maandag 2 oktober, 15-17 uur) en in Bibliotheek Naarden (donderdag 5 oktober, 15-17 uur) houdt Marjolein Kuijt spreekuren. Ouderen en mantelzorgers kunnen binnenlopen met vragen over veilig thuis wonen en actief blijven.

Op woensdagmorgen 4 oktober start fysiotherapeut Mariëlle van Dasler met de cursus ‘Valtraining en valbreken’ in Loosdrecht. Debby Quispel en Caroline Kempes beginnen op donderdag 5 oktober met de cursus ‘Valtraining’ in Naarden. Aanmelden is noodzakelijk.

In Huizen staat op zaterdag 7 oktober tussen 10 en 13 uur de ‘Blijf-op-de-been’-markt op het programma bij Amaris Voor Anker. Thuiszorg Oefentherapie Wijdemeren e.o. biedt tijdens de Week van de Valpreventie een gratis Valanalyse aan.

De buurtsportcoaches in de regiogemeenten bieden het hele jaar door beweegactiviteiten aan. Op drie verschillende wijkcentra in Hilversum zijn er wekelijks ‘Beweeggames’. Met de spelcomputers (Wii en Xbox) oefenen ouderen zo hun evenwicht. Niet alleen goed voor lijf en leden, maar ook heel leuk om te doen! Inwoners van Hilversum en Wijdemeren kunnen de Beweegboekjes voor 60-plussers raadplegen van Sportservice ’t Gooi. In Gooise Meren staat de informatie op de website van de buurtsportcoaches.​

Valpreventieweek

De Week van de Valpreventie is een landelijke themaweek, op initiatief van VeiligheidNL. Jaarlijks krijgt dit belangrijke thema overal in het land extra aandacht.