Hepatitis B risicogroepen

Risicogroepen

Als u behoort tot één van de risicogroepen, kunt u gevaccineerd worden tegen hepatitis B. De twee landelijk vastgestelde risicogroepen zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers (man/vrouw).

Hepatitis B is een virus dat de lever ziek maakt en je besmettelijk maakt voor anderen. Het hepatitis B virus bevindt zich in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, vaginaal vocht, anaal vocht en bloed. De meest directe manier van besmetting is seks zonder condoom met iemand die het hepatitis B virus bij zich draagt. Om die reden is hepatitis B dus ook een soa.

De GGD biedt een vaccinatieserie aan van drie vaccinaties met voorafgaand een bloedonderzoek. Bij het eerste consult wordt bloed afgenomen en wordt de eerste vaccinatie gegeven. De tweede vaccinatie is na één maand, de derde vaccinatie na zes maanden. De gegeven vaccinaties worden geregistreerd in een landelijke (besloten) database. U kunt uw vaccinaties bij iedere willekeurige GGD halen.

Meer informatie en afspraak maken

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan Kuypers of Annet Mekkelholt, verpleegkundigen seksuele gezondheid van de GGD.
T: (035) 692 63 20
E: soa@ggdgv.nl