Borstvoeding

Borstvoeding is afgestemd op de behoefte van je baby. Het levert niet alleen voeding, maar ook bescherming tegen ziektes voor jezelf en voor je kind. Bovendien kan het een leuke manier zijn om je kind snel, makkelijk, en goedkoop te voeden. Na een tijdje herken je meestal het gedrag van je baby en weet je wanneer deze genoeg drinkt. Sommige baby’s drinken wat meer dan ze nodig hebben en spugen dan een beetje terug. Dat is niet erg. Kinderen die voldoende borstvoeding krijgen, hebben ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers per 24 uur. Na zes weken gaan ze meestal minder poepen: gemiddeld één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken. Dit is normaal. De darmen zijn in staat om alle moedermelk te verteren en er blijven weinig of geen afvalstoffen over.

Wat is belangrijk?

Als de borstvoeding niet goed gaat en je hier twijfels of vragen over hebt, is het belangrijk om op tijd advies te vragen aan het consultatiebureau, een lactatiekundige of de huisarts. Bijvoorbeeld als je baby slecht drinkt, de borst vaak los laat, veel huilt of (meer dan normaal) spuugt. Ook als je last hebt van pijnlijke borsten of tepels is het goed om contact op te nemen.

Stel je vragen

Met vragen over borstvoeding kun je altijd bij ons terecht. Praat gerust met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige over je vragen, twijfels of zorgen. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken of het inloopspreekuur te bezoeken. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over borstvoeding op de website van het CJG