Eten

Als je baby ongeveer 4 maanden is, breekt er een nieuwe fase aan. Naast de melkvoeding kun je beginnen met oefenhapjes als bijvoeding. Het maakt niet zo veel uit waar je mee begint: wat groente, fruit, brood, aardappel, vlees of vis, het mag allemaal. Probeer juist om steeds andere dingen te geven. Zo went je baby aan allerlei smaken. Als het sommige dingen nog niet meteen lekker vindt, probeer die dan later nog een keer. Misschien lukt het dan wel. Je baby moet wennen aan de nieuwe smaken en structuur van het eten. Als je de hapjes zelf kookt, zorg er dan voor dat alles gaar is en maal of prak het fijn. Langzamerhand hoef je het steeds minder fijn te prakken, omdat je kind dan geleerd heeft wat beter te kauwen.

 

Wat is belangrijk?

Het geven van oefenhapjes aan je kind is belangrijk voor de smaakontwikkeling en de mondspieren. Het zijn echt extraatjes en komt nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Het kan zijn dat je baby iets minder gaat drinken, maar de melkvoedingen blijven de belangrijkste voedingen tot je kind ongeveer 8 maanden oud is.

 

Stel je vragen

Met vragen over eten en drinken kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

 

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken of het inloopspreekuur te bezoeken. 

Meer informatie

Wil je meer weten over bijvoeding? Kijk dan op de website van het CJG of van het Voedingscentrum.