Huilen

Je baby maakt vooral door huilen duidelijk wat hij wil en voelt. Hij kan bijvoorbeeld huilen omdat hij honger heeft, het koud heeft of een vieze luier. Maar misschien verveelt hij zich of wil hij aandacht omdat hij moe is. Ook kan een baby boos of geschrokken zijn of pijn hebben. Hoe je reageert op het huilen van je kind, hangt dus meestal samen met de reden. Als je weet waarom, kun je proberen om daar dan wat aan doen. Bijvoorbeeld een schone luier omdoen of voeden. Maar meestal is het ook gewoon nodig om je kind te troosten of te knuffelen.

Wat is belangrijk?

Soms huilt je baby veel en weet je niet waarom. Dan is het belangrijk om te kijken of er een medische reden is. Je kind kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Wanneer er niets te vinden is, en je baby blijft huilen, kan het helpen om extra rust en regelmaat aan te brengen. Dat doe je met een regelmatig dagritme, voorspelbaarheid van gebeurtenissen, vermijden van prikkels, rust, een strak opgemaakt bedje en het moe maar wakker in bed leggen van je kind. Schud je kind niet heen en weer als het veel huilt. Dat is heel gevaarlijk. Doe dit dus nooit!

Stel je vragen

Met vragen over het huilen van je baby kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over als je het consultatiebureau bezoekt. De jeugdverpleegkundige kan evt. bij je thuis komen voor extra advies en de jeugdarts kan je baby onderzoeken om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Zo nodig kan de jeugdarts je verwijzen naar een kinderarts. Ook videohometraining kan een steuntje in de rug geven als je baby veel huilt. 

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons ook telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken of het inloopspreekuur te bezoeken. 

Meer informatie

Wil je meer weten over huilen? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!