Slapen

Vlak na de geboorte kennen baby’s nog geen verschil tussen dag en nacht. Het is dus normaal dat een baby 's nacht wakker wordt. Na enige tijd komt er steeds meer een dag- en nachtritme en zal je kind doorslapen. Maar ook dan is je kind 's nachts nog wel eens wakker. Bijvoorbeeld als je kind ziek is of droomt. Het is vermoeiend, maar gebroken nachten horen bij het hebben van jonge kinderen.

Wat is belangrijk?

Baby’s hebben veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Duidelijkheid en structuur aanbrengen helpt ook bij het slapen. Dit kun je doen door een vast dag- en nachtritme te hanteren, je baby zoveel mogelijk in zijn eigen bedje te laten slapen en een vast ritueel aan te houden bij het naar bed brengen. Bijvoorbeeld eerst een liedje zingen, dan de knuffels welterusten wensen, vervolgens een kusje van broertje of zusje, en ten slotte het speeldoosje aanzetten.

Stel je vragen

Met vragen over het slapen van je kind kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken of het inloopspreekuur te bezoeken.

Meer informatie

Wil je meer weten over het slapen van je baby? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!