Vaccinaties

Dankzij de gratis vaccinaties kun je je kind beschermen tegen een aantal ernstige en besmettelijke infectieziekten. Deze prikken geven we tijdens de bezoeken op het consultatiebureau. In de babyleeftijd (van 0 tot 1 jaar) krijgt je kind de volgende vaccinaties:

2 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu
3 maanden DKTP-Hib-HepB
4 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu 
11 à 12 maanden DKTP-Hib-HepB en Pneu 
Toelichting DKTP = difterie, kinkhoest, tetanus en polio
Hib = haemophilus influenzae type B
Hep B = hepatitis B
Pneu = pneumokokken

 

Wat is belangrijk?

Na een vaccinatie kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. De meest voorkomende bijwerkingen per vaccinatie zijn:

DKTP Spierpijn en roodheid op de plaats van de prik, lichte
temperatuurverhoging (maximaal 24 uur).
Hib Spierpijn en roodheid op de plaats van de prik, lichte temperatuurverhoging.
HepB Spierpijn en roodheid op de plaats van de prik.
Pneu Zwelling, spierpijn en roodheid op de plaats van de prik, hangerig, koorts, onrustig slapen, prikkelbaarheid, braken, diarree en uitslag.

 

Andere klachten zoals verkleurde benen, heftige uitslag, koortsstuipen en flauwvallen komen zeer zelden voor. Treden deze verschijnselen bij je kind op? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Doe dit ook als 'gewone' klachten zoals koorts, huilerigheid of hangerigheid langer dan drie dagen duren. Wij vragen je om dit ook bij ons te melden en bij Lareb. Zo kunnen we afwijkende bijwerkingen goed in beeld krijgen.

Stel je vragen

Met vragen over de vaccinaties kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken of het inloopspreekuur te bezoeken.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je veel meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.