Bedplassen

Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen de 5 en 6 jaar plast een of meerdere keren per week in bed. Zij worden ’s nachts niet wakker van een volle blaas. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf.

Wat is belangrijk?

Kinderen die ’s nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor de ouders is het lastig. Je moet regelmatig ’s nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen. Toch is het belangrijk om je kind positief te blijven benaderen en geduldig te blijven. Het onder druk zetten van je kind werkt vaak averechts. Praktische tips zijn: je kind laten plassen als je zelf naar bed gaat, het laten meehelpen met verschonen als het mis is gegaan, en vergeet vooral geen complimenten uit te delen als het ‘s nachts droog is gebleven.

Stel je vragen

Met vragen over bedplassen kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies. Zo kunnen we bijvoorbeeld uitleg geven over blaastraining en de werking van een plaswekker.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over bedplassen op de website van het CJG.