Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk, vooral onder kinderen omdat kinderen veel met elkaar spelen en vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon je kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.

Wat is belangrijk?

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Daarom is het belangrijk om snel iets te doen zodra je merkt dat je kind hoofdluis heeft. Het advies is om gedurende twee weken dagelijks het haar te kammen met een netenkam. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook jezelf en anderen te controleren.
Vroeger werd aangeraden om beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, knuffelberen etc. op 60 graden te wassen. Dat is niet nodig. Het is ook niet nodig om de jas van je kind op de school of de kinderopvang in een ‘luizentas’ te hangen. Breng de school en/of kinderopvang wel op de hoogte.

Stel je vragen

Met vragen over hoofdluis kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken. 

Meer informatie

Lees de folder Luis in je haar? Kammen maar! voor meer informatie over hoofdluis en de behandeling hiervan. Ook kun je het voorlichtingsfilmpje bekijken. Dit filmpje geeft uitleg over hoofdluis en hoe je het kunt bestrijden. Op de website van het RIVM kun je nog meer informatie vinden.