Pesten

Je wordt door de meester gebeld over je zoon: hij pest een klasgenoot door hem uit te schelden en buiten te sluiten. Of je dochter durft niet meer naar de sportclub, omdat twee meisjes steeds haar sporttas afpakken en over het hek gooien. Dit zijn voorbeelden van waar het bij pesten om gaat. Wat is pesten en wat kun je als ouder doen?

Wat is belangrijk?

Pesten is echt eenrichtingsverkeer. De pestkop zoekt een slachtoffer uit over wie hij macht kan uitoefenen en die hij kan kwetsen. Daardoor voelt het gepeste kind zich bedreigd, onzeker en vaak ongelukkig. Meestal houdt pesten niet vanzelf op, dus wacht niet te lang af en kijk hoe je je kind kunt helpen. Praat bijvoorbeeld met de leerkracht als het pesten op school plaatsvindt, of leg contact met de trainer van de sportclub. Laat je kind merken dat het belangrijk is. Biedt het vertrouwen en leer het positief omgaan met andere kinderen. Soms kan een cursus zelfverdediging of een weerbaarheidstraining je kind wat extra zelfvertrouwen geven.  

Stel je vragen

Met vragen over pesten kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies. 

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over pesten op de website van het CJG.