Puberteit

In de (pre)puberteit vinden er allerlei ontwikkelingen in de hersenen plaats. Ook lichamelijk ontwikkelt je kind zich onder invloed van hormonen. Al deze veranderingen hebben gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kind groeit steeds meer toe naar zelfstandigheid en krijgt de behoefte om zich van je los te maken. Zo ontwikkelen pubers hun eigen identiteit.

Wat is belangrijk?

Moedig je kind aan om zich onafhankelijk te gedragen en zelf initiatieven te nemen. Want door alle veranderingen voelen sommige kinderen zich juist erg onzeker. Ze vinden het bijvoorbeeld spannend om nieuwe vrienden maken of hebben op school last van faalangst. Vooral open praten met je kind is in deze fase belangrijk. Daar horen soms conflicten en stemmingswisselingen bij. Probeer wat mee te bewegen met je kind, maar blijf je eigen grenzen stellen.

Stel je vragen

Met vragen over (pre)puberteit kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies. 

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken. Jeugd en Gezin biedt ook regelmatig opvoedcursussen waar je samen met andere ouders je ervaringen kunt delen. Bekijk onze agenda voor meer informatie.

Meer informatie

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!