Mediaopvoeding

Bij het opvoeden wil je je kind bewust leren omgaan met social media, zodat zijn gedrag gezond en veilig blijft. Hoe ga je in de praktijk om met tv-kijken, gamen, internet en smartphones?

Wat is belangrijk?

Een algemene richtlijn is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Maar daarbij geldt: gezond verstand boven alles. Als er maar regels zijn, hoe die er ook uitzien. Want als je geen regels geeft, is de kans groter dat het mediagebruik uit de hand loopt. De tips hieronder kunnen je helpen bij het stellen van regels.

 1. Stop ruim voor bedtijd met gamen
  Het beste is dat je kind anderhalf uur voor de bedtijd stopt met gamen. Kinderen blijven anders te lang alert, waardoor ze moeilijker in slaap komen.
 2. Lever geen eigen tv
  Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en samen met een ouder in de buurt.
 3. Positief gedrag online
  Praat over vriendelijk en netjes gedrag online. Zo mag je iemand niet kwetsen, beledigen of uitschelden. Ook niet via internet of je mobiele telefoon.
 4. Voorzichtig zijn met eigen gegevens
  Leer kinderen voorzichtig te zijn met hun gegevens (naam, adres, telefoonnummer, waar je op school zit, waar je ouders werken enz.).
 5. Afspraken over online geld uitgeven
  Spreek af of je kind zakgeld mag uitgeven op internet, en zo ja, hoeveel en hoe.
 6. Meldknop.nl
  Vertel kinderen waar ze hulp kunnen vragen als dat nodig is. Laat ze naar jou komen en wijs ze op Meldknop.nl. Installeer de Meldknop in de browser.

Stel je vragen

Met vragen over social media kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies. 

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken. 

Meer informatie

Wil je meer weten over mediagebruik? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!