Opvoeden

Opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Eigenlijk is het geheim van een goede opvoeding helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je kind vooral nodig heeft, is liefde, steun, stimulering en sturing. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens.

Wat is belangrijk?

Natuurlijk loopt niet altijd alles zo gemakkelijk en zijn er soms dingen vragen oproepen. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de manier van opvoeden waar je voor kiest. Ben je voor een strenge of vrije aanpak? Kies je voor een ouderwetse opvoeding of een moderne? Wil je je kind religieus opvoeden, of spiritueel, of juist niet? Daarbij is het belangrijk dat je met je partner op één lijn zit. Er is niet één goede manier van opvoeden. Als ouder bepaal je zelf wat je je kind wilt leren en zal je met vallen en opstaan een eigen manier van opvoeden ontwikkelen.

Stel je vragen

Als je vragen hebt over opvoeden, kun je altijd bij ons terecht. Praat gerust met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdconsulent over je gevoelens, gedachten en moeilijke situaties. Als je dat wilt, denken we met je mee. We kunnen tips en ondersteuning geven met behulp van Positief Opvoeden (Triple P).

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen bij het CJG en/of tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis of op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.
Jeugd en Gezin biedt ook regelmatig opvoedcursussen waar je samen met andere ouders kunt praten over de opvoeding en je ervaringen kunt delen. Bekijk onze agenda voor meer informatie. Ook videohometraining kan een steuntje in de rug geven als je vragen hebt over de opvoeding.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over opvoeden op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!