Driftig

Vanaf 1 jaar gaan kinderen lopen en steeds meer ondernemen. Je kind wil dingen zelf doen en steeds vaker bepalen wat er gebeurt. Dat kan niet altijd. Wanneer iets niet mag of niet lukt, kan je kind driftig worden. Driftbuien komen vooral voor tussen de 2 en 3 jaar en horen bij de zogenaamde ‘peuterpuberteit’. Dit is normaal. Het ene kind heeft er wel meer last van dan het andere. Dit heeft met het temperament te maken. Vanaf 3 jaar worden de buien geleidelijk aan minder en rond het vijfde jaar zijn ze zo goed als verdwenen.

Wat is belangrijk?

Met duidelijke regels en vaste afspraken kun je driftbuien vaak voorkomen. Als je kind weet wat het kan verwachten, zal hij zich vaker zo gaan gedragen. Maar ook als je als ouder consequent bent, kan je kind driftig reageren. Peuters moeten immers nog leren om hun gevoelens op een normale manier te uiten. Als je kind heel driftig is, is het soms lastig om zelf rustig te blijven. Vooral bij driftbuien in het openbaar kun je je ongemakkelijk voelen en is de verleiding groot om toe te geven aan je kind. Maar door dat te doen, beloon je kinderen voor driftbuien en zullen ze die vaker krijgen. Geef hen dus niet hun zin. Blijf rustig en hou vol tot de driftbui over is. Duidelijk en kordaat zijn is het beste!

Stel je vragen

Met vragen over de driftbuien van je kind kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdconsulent. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen bij het CJG en/of tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.
Jeugd en Gezin biedt ook regelmatig opvoedcursussen waar je samen met andere ouders je ervaringen kunt delen. Bekijk onze agenda voor meer informatie. Ook videohometraining kan een steuntje in de rug geven als je vragen hebt over de opvoeding.

Meer informatie

Wil je meer weten over lastig peutergedrag? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!