Praten

Kinderen zijn echte talenwonders. De eerste jaren ontwikkelt hun taal zich razendsnel. Je kunt als ouder verschillende dingen doen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind te stimuleren.

Wat is belangrijk?

Neem de tijd om goed te kijken en te luisteren naar je kind. Je merkt dan waar je kind mee bezig is. Daar kun je dan met elkaar over praten. Wen je aan om te praten bij alles wat jullie doen. Zeg wat je kind ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft en noem de namen van dingen, mensen en dieren. Samen spelletjes spelen is ook een goede manier om veel met elkaar te praten. En uiteraard het dagelijks voorlezen. Lees voor uit een boek, vertel een (fantasie) verhaal, zeg een klein rijmpje of zing liedjes. Dat is leuk en gezellig, en kinderen leren er veel van.

Stel je vragen

Met vragen over de taalontwikkeling van je kind kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over de het leren praten van je kind? Kijk dan op de website van het CJG.