Slapen

Goed slapen is gezond voor je kind. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Soms willen peuters niet gaan slapen of komen ’s nachts uit bed. Hoe ga je daar mee om?

Wat is belangrijk?

Bij een peuter is het handig om een vaste dagstructuur en een vast dagritme te hanteren. Dat wil zeggen dat je vaste momenten hebt voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Gebruik ook bij het naar bed gaan een vaste volgorde van uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind went aan dit ritueel en weet dan dat het na het verhaaltje en de knuffel moet gaan slapen. Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrekt. Peuters willen dat moment nog wel eens aangrijpen om opnieuw aandacht te vragen door allerlei vragen te stellen, te zeuren of grapjes te maken. Negeer dat gedrag en kom er niet voor terug. Als er iets is, troost je kind dan in bed en haal hem er niet meer uit. En heel belangrijk: geef het de volgende morgen een compliment!

Stel je vragen

Met vragen over het slapen van je kind kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdconsulent. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen bij het CJG en/of tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.
Jeugd en Gezin biedt ook regelmatig opvoedcursussen waar je samen met andere ouders je ervaringen kunt delen. Bekijk onze agenda voor meer informatie. Ook videohometraining kan een steuntje in de rug geven als je vragen hebt over de opvoeding.

Meer informatie

Wil je meer weten over de het slaapgedrag van je kind? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!