Zindelijkheid

Elk kind is anders en wordt dus zindelijk wanneer hij of zij eraan toe is. De meeste kinderen krijgen interesse voor zindelijkheid als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Rond de 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Vanaf 7 jaar zijn de meeste kinderen ook 's nachts droog.

Wat is belangrijk?

Als je kind belangstelling krijgt voor plassen of poepen, vaker een droge luier heeft of deze steeds uit wil doen, is hij er aan toe om zindelijk te worden. Dan kun je het beste beginnen met een potje. Je kind kan er dan zelf op gaan zitten als hij dat wil. Geef complimentjes, bijvoorbeeld als je kind gezegd heeft dat hij plassen of poepen moet, als hij iets gedaan heeft of het heeft geprobeerd. Begin niet als je kind ziek is of als er iets in het gezin verandert, zoals de komst van een nieuwe baby of een verhuizing. Probeer de training niet te forceren. Als de zindelijkheidstraining niet meteen lukt, wacht dan gewoon even en probeer het later opnieuw.

Stel je vragen

Met vragen over het zindelijk worden van je kind kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdconsulent. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen bij het CJG en/of tijdens de afspraak met je kind bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar soms ook thuis. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.
Jeugd en Gezin biedt ook regelmatig opvoedcursussen waar je samen met andere ouders je ervaringen kunt delen. Bekijk onze agenda voor meer informatie.

Meer informatie

Wil je meer weten over zindelijkheid? Kijk dan op de website van het CJG. Ook de website Positief Opvoeden geeft tips en praktische informatie. Daar kun je ook online een advies vragen!