Alcohol, drugs en roken

Op de basisschool vinden veel kinderen roken, alcohol en drugs nog vies. Dat verandert als ze naar de middelbare school gaan. Dan worden ze nieuwsgierig, gaan experimenteren en willen erbij horen. Juist voor jongeren is het verleidelijk om genotmiddelen te gebruiken als anderen dat ook doen.

Wat is belangrijk?

Als ouders roken of veel drinken, denken kinderen dat dit normaal is. Ook medescholieren, collega’s of vrienden die genotmiddelen gebruiken, kunnen voor jongeren een slecht voorbeeld zijn. Geef dus zelf het goede voorbeeld aan je kind en leg uit dat hij zijn vrienden of leeftijdsgenoten hierin niet na hoeft te doen. Praat er samen over. Probeer het moment waarop je kind met genotmiddelen begint zo lang mogelijk uit te stellen. Het lijkt vaak of pubers geen advies meer nodig hebben van hun ouders, maar toch blijkt dat jongeren minder snel beginnen met genotmiddelen als ze weten hoe hun ouders hierover denken. Spreek dus duidelijke regels af en houd je kind daar ook aan.

Stel je vragen

Met vragen over roken, alcohol en drugs kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdconsulent. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen bij het CJG en/of tijdens de afspraak bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over het gebruik van genotmiddelen en pubers? Kijk dan op de website van het CJG.