Schoolverzuim

Ongeveer een derde van de kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, spijbelt wel eens; meestal incidenteel, maar soms ook structureel. Wat kun je als ouder doen aan dit schoolverzuim?

Wat is belangrijk?

Elke school hanteert maatregelen tegen spijbelen, zoals nablijven. Veel scholen houden ook een registratie bij van alle spijbelaars en zoeken op tijd contact met de ouders. Dan bespreek je samen wat je tegen het (structurele) spijbelgedrag zou kunnen doen. Het belangrijkste is om erachter te komen waarom je kind spijbelt, zodat je de oorzaak misschien kunt oplossen. Is je puber bang om fouten te maken? Is het niet gemotiveerd? Of werkt het juist hard en haalt het slechte cijfers? Probeer samen te kijken hoe het leren weer leuker kan worden en wat er nodig is om weer graag naar school te gaan.

Stel je vragen

Met vragen over schoolverzuim kun je altijd bij ons terecht. Praat er gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl). Als je dat prettig vindt, is het altijd mogelijk om een extra afspraak te maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over onderwijs en puberteit? Kijk dan op de website van het CJG.