Vaccinaties

Dankzij de gratis vaccinaties kun je je kind beschermen tegen een aantal ernstige en besmettelijke infectieziekten. In de middelbare schoolleeftijd krijgen meisjes in het jaar dat zij 12 worden de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (baarmoederhalskanker) bestaat uit twee keer één prik. We geven deze vaccinatie op een centrale plek in de regio. De uitnodiging en oproepkaarten ontvang je per post van het RIVM. Neem deze kaarten mee naar de afspraak voor je kind.‚Äč

Wat is belangrijk?

Na een vaccinatie kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. De meest voorkomende bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn zwelling, spierpijn en roodheid op de plaats van de prik, buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn en koorts.
Andere klachten zoals heftige uitslag, koortsstuipen en flauwvallen komen zeer zelden voor. Treden deze verschijnselen bij je kind op? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Doe dit ook als 'gewone' klachten zoals koorts of hangerigheid langer dan drie dagen duren. Wij vragen je om dit ook bij ons te melden en bij Lareb. Zo kunnen we afwijkende bijwerkingen goed in beeld krijgen.

Meer informatie over de vaccinaties en antwoorden op veelgestelde vragen kun je hier vinden:

Stel je vragen

Met vragen over de vaccinaties kun je altijd bij ons terecht. Praat hier gerust over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als je dat wilt, denken we met je mee en geven advies.

Jeugd en Gezin

Je kunt je vragen stellen tijdens de afspraak bij het consultatiebureau 0-18 jaar. Dat kan een afspraak zijn op een van onze locaties, maar ook op school. Tussendoor kun je ons telefonisch bereiken (035 – 69 26 350) of via de e-mail (info@jggv.nl).

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je veel meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.