voor inwoners, met gemeenten

Actieweek NIX18 van start in Gooi en Vechtstreek

Publicatiedatum: 11 september 2017

In gesprek met jongeren over alcohol bij Huizerdag


Niet drinken en roken voor je achttiende is heel gewoon. Dat is de boodschap van de NIX18 Themaweek die afgelopen zaterdag voor Gooi en Vechtstreek werd afgetrapt tijdens de Huizerdag. Voorlichters van de Jellinek en de GGD gingen tijdens het avondprogramma op Plein 2000 met jongeren in gesprek over alcohol, roken en drugs.
 

Landelijk wordt in de week van 7 tot 14 september een themaweek van NIX18 georganiseerd. Deze week staat in het teken van het naleven van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop en consumptie van alcohol. Ook in de regio Gooi en Vechtstreek wordt hier extra aandacht aan besteed, omdat jongeren in onze regio te veel en te jong drinken. De aftrap vond plaats tijdens het avondprogramma van de Huizerdag. Want NIX18 geldt ook als het feest is.

Er is steeds meer bewijs dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Dit kan op korte termijn leiden tot slechtere schoolprestaties, ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom mag er sinds een aantal jaar alleen nog alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Ook mogen jongeren onder de 18 geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes (op straat, in parken, op evenementen, in cafés enzovoort). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete. Ook op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien staan flinke boetes. Desondanks krijgen jongeren onder de 18 nog steeds in een derde van de gevallen alcohol mee, blijkt uit mystery shop onderzoek (2017) dat in opdracht van de regiogemeenten en de GGD is uitgevoerd.

Andere acties tijdens de themaweek van NIX18 in de regio zijn bijvoorbeeld promotie voor NIX18 bij de sportverengingen en een informatiebrief over opvoeding en uitgaan voor ouders. De NIX18 themaweek is een van de maatregelen uit het Preventie en Handhavingsplan Alcohol Jeugd 2017-2020 en wordt sinds een aantal jaren in de regio uitgevoerd. Het doel van dit plan is het alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek terug te dringen. Aan het Preventie- en Handhavingsplan werken gemeenten, GGD/GHOR, Jellinek, Jeugd en Gezin en politie samen.

Meer nieuws

Al het nieuws