voor inwoners, met gemeenten

Actuele informatie over het coronavirus

Publicatiedatum: 8 april 2020

Via een liveblog houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen over het coronavirus.

Testen op corona

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kunnen zorgmedewerkers zich laten testen op het coronavirus. Het gaat om zorgverleners van huisartsenpraktijken, ambulancedienst, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ. De test wordt (bij voorkeur) aangevraagd vanuit de eigen werkgever, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, ARBO-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag eventueel via de eigen huisarts verlopen. Voor de testcriteria verwijzen wij naar de LCI-richtlijn COVID-19 op de website van het RIVM.

Patiënten met luchtwegklachten en koorts, die verdacht worden van het coronavirus, worden niet langer thuis getest door de GGD. Mocht het nodig zijn dat de patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan wordt daar de test uitgevoerd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de huisarts in overleg met de GGD een coronatest aanvragen.

Op zoek naar beschermingsmiddelen

We zijn op zoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, onderzoekshandschoenen, isolatie overalls, desinfecterende handzeep, vuurwerkbrillen enz. Bied uw spullen aan via het mailadres bescherming@ggdgv.nl of breng het langs bij de GGD op de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum [Routebeschrijving].

Lees hier meer

Preventief advies

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • Was regelmatig de handen met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg
  • Raak neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan
  • Vermijd handen schudden
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar

Gezondheidsklachten

Heeft u milde verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest) of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd minimaal 1,5 meter afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen; de klachten zijn mild. Op de website van het RIVM leest u de precieze leefregels.

Worden uw klachten erger? U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en u hoest of ademt moeilijk? Dan moet u wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Als een huisgenoot koorts heeft en/of benauwdheid is, moeten alle huisgenoten thuisblijven, ook als zij zelf geen klachten hebben. Zij mogen wel het huis uit om noodzakelijke boodschappen te doen. Op het moment dat de patiënt 24 uur klachtenvrij is en niemand anders in het gezin klachten heeft, kunnen alle huisgenoten uit thuisisolatie. Op de website van het RIVM leest u de precieze leefregels.

Regionaal informatienummer GGD Gooi en Vechtstreek

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar het callcenter van de GGD: (035) 692 64 00. Dit kan op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. In het paasweekend zijn wij op Goede Vrijdag en zaterdag bereikbaar van 10.00 uur tot 14.00 uur. Beide paasdagen zijn wij gesloten.

Doven en slechthorenden kunnen hun vragen over het coronavirus eveneens stellen. Voor hen zijn wij bereikbaar via corona@ggdgv.nl.

Landelijk informatienummer

Ook via het landelijk informatienummer 0800-1351 kunt u uw vragen stellen over het coronavirus. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur.

Luisterend oor

Voor een vertrouwelijk gesprek en een luisterend oor kunt u bij verschillende hulplijnen terecht.

  • De Luisterlijn: 0900-0767. Dag en nacht bereikbaar.
  • De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen): (0348) 466 666. Zeven dagen per week per week bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Het Rode Kruis: (070) 445 58 88. Van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur, zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Centrum voor Levensvragen Gooi en Vechtstreek: 06-26055438. Bereikbaar op werkdagen (spreek evt. antwoordapparaat in).

Kinder- en Schoolopvang

Heeft u vragen over de noodopvang van kinderen op school, bij een opvangorganisatie of een gastouder? Dan kunt u contact opnemen met het  Regionaal Meldpunt Kinder- en Schoolopvang Cruciale Beroepen. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via (035) 69 26 202. U kunt ook een e-mail sturen naar kinderopvangcorona@regiogv.nl.

Meer informatie

Meer informatie

Zowel op de site van de rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl/coronavirus, als van het RIVM, www.rivm.nl/coronavirus/covid-19, vindt u alle actuele informatie.

Vragen en antwoorden

Bekijk HIER de meest gestelde medische vragen en antwoorden over het coronavirus COVID-19 bij het RIVM.

Anderstaligen en laaggeletterden

Voor laaggeletterden, anderstaligen, asielzoekers, statushouders en anderen nieuwkomers is op maat gemaakt voorlichtingsmateriaal beschikbaar over het coronavirus. Het meest actuele overzicht vindt u hier.

Information in English

Novel coronavirus (COVID-19)

Information in Chinese

Novel coronavirus (COVID-19): questions and answers in Chinese

Meer nieuws

Al het nieuws