voor inwoners, met gemeenten

Eikenprocessierups

Publicatiedatum: 15 juni 2016

De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. 

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van (vooral) eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Eerst zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in optocht (processie) op zoek naar voedsel.
De eikenprocessierups wordt wel eens verward met de spinselmot. Deze rupsen eten verschillende soorten bomen en struiken kaal en kapselen deze in met een dicht wit zijdespinsel. 

Gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat kunt u doen aan klachten door de eikenprocessierups?

Heeft u klachten door de eikenprocessierups? Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die in aanraking zijn gekomen met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkomt u problemen?

Gaat u naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga de rupsen dan niet zelf bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten over de eikenprocessierups?

Op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente. De regelingen voor bestrijding op zowel gemeente- en particulierenterrein kunnen per gemeente verschillen.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij afdeling infectieziekten van de GGD Gooi en Vechtstreek bereikbaar op werkdagen op het telefoonnummer 035 692 62 22.

Meer nieuws

Al het nieuws