voor inwoners, met gemeenten

Gezond op reis (en gezond weer terug)

Publicatiedatum: 17 mei 2016

Op woensdagavond 25 mei organiseert de Gezondheidsstudio samen met de GGD een gesprek uit de interviewreeks over reizen en gezondheid onder de titel ‘Gezond op reis (en gezond weer terug)’. Wij gaan in gesprek met Ruben Terlou. Hij is bekend als topfotograaf en VPRO-reisprogrammamaker maar is ook afgestudeerd arts. Hij vertelt tijdens de avond onder meer over zijn bijzondere reizen, zoals die door China voor de televisieserie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ die deze week genomineerd is voor de Zilveren Nipkowschijf.

Naast Ruben Terlou nemen ook andere deskundigen deel aan het gesprek. Sabine Bantjes, arts infectieziekten GGD, en internist en tropenarts Peter de Vries van Tergooi delen hun adviezen en reisblogster Chantal Schram van reisdoc.nl geeft haar verfrissende kijk op reizen en gezondheid.

Veel mensen dromen van verre reizen. Sommigen laten graag zien hoe zulke dromen uitkomen. Ze delen met familie, vrienden en kennissen hun foto’s van witte stranden, natuurschoon, vakantieliefde(s) en zichzelf tussen de lokale bevolking. Selfies uit buitenlandse ziekenhuizen zien we zelden. Toch komen door gezondheidsproblemen soms ook reisnachtmerries uit. Zaken als een lagere hygiënestandaard, andere voedselbereiding en mindere zorgkwaliteit kunnen in het buitenland leiden tot gezondheidsklachten. Zonde van de reis, zeker als de schade te voorkomen was. Hoe kunnen we gezond op reis (en gezond weer terug)?

“De hele wereld ligt aan onze voeten. We kunnen zo gek geen reisbestemming bedenken of we kunnen erheen. Reizen over de wereld is natuurlijk prachtig. De laagdrempeligheid ervan heeft ook een schaduwzijde. Regelmatig verbaas ik mij over de gebrekkige voorbereiding van reizigers. Op avontuur naar een onbekend gebied, zonder na te denken over gezondheid. Zonde, veel ellende is namelijk echt te voorkomen”, aldus Tergooi-internist en tropenarts Peter de Vries. Hij heeft als tropenarts veel ervaring met traditionele tropenziekten als dengue en malaria maar volgt ook alle ontwikkelingen rond ‘nieuwkomers’ als ebola en zika op de voet.

Wie geïnteresseerd is in het bijwonen van het gesprek ‘Gezond op reis (en gezond weer terug)’ uit de interviewreeks van de Gezondheidsstudio, kan zich kosteloos aanmelden via www.tergooi.nl/agenda<http://www.tergooi.nl/agenda>. Voor de avond is veel belangstelling, dus wacht u niet te lang met aanmelden.

 

Informatie

Gezond op reis (en gezond weer terug)

Sprekers:
Ruben Terlou (fotograaf, programmamaker en arts)
Peter de Vries (internist en tropenarts Tergooi) 
Sabine Bantjes (arts GGD Gooi en Vechtstreek) 
Chantal Schram (blogger reisdoc.nl)
Gespreksleiding: Margreet Reijntjes 
Datum: Woensdag 25 mei
Tijd: 20.00 – 21:30 uur
Zaal open: 19:30 uur
Locatie: ‘De Vorstin’, Koninginneweg 44, 1211 AS Hilversum
Entree: Gratis
Aanmelden: Wie zich aanmeldt via www.tergooi.nl/agenda<http://www.tergooi.nl/agenda> is zeker van een plek in de zaal 
Vragen: #gsopreis op twitter
Gezondheidsstudio: De Gezondheidsstudio bevordert gezondheid en organiseert activiteiten en programma’s over gezondheid, leefstijl en welzijn. Hiervoor werkt de Gezondheidsstudio niet alleen samen met Tergooi maar ook met GGD Gooi en Vechtstreek. Kijkt u voor meer informatie op www.tergooi.nl/gezondheidsstudio.

Meer nieuws

Al het nieuws