voor inwoners, met gemeenten

GGD actie ’30 dagen zonder alcohol’ werkt en gaat weer van start; gaat u ook de uitdaging aan?

Publicatiedatum: 1 februari 2016

Voor de 5e keer organiseert GGD Gooi en Vechtstreek de succesvolle actie 30 dagen zonder alcohol. Dit jaar van 1 t/m 30 maart. Gaat u ook de uitdaging aan?
Doorbreek uw gewoontegedrag en laat een maand lang alcoholische dranken staan. Het werkt.
Dat blijkt uit het onderzoek dat de GGD gehouden heeft bij deelnemers aan de actie van vorig jaar. Doe ook mee en meld u aan op www.30dagenzonderalcohol.nu 

Voor veel mensen is het drinken van alcohol een dagelijkse gewoonte: Een glaasje wijn bij het eten, een biertje na het sporten.
Door mee te doen aan de actie 30 dagen zonder alcohol, doorbreekt u dit gewoontegedrag, geeft u het goede voorbeeld aan de jeugd en gaat u fris de lente in.
De actie wordt dit jaar niet alleen in de regio Gooi en Vechtstreek uitgezet, maar in het hele land onder de noemer Ikpas.

Onderzoek toont aan: door ‘30dagen zonder alcohol’ doorbreek je gewoontegedrag 
In maart 2015 deden 650 mensen uit de regio mee aan de actie; in Nederland meer dan 4500.
En met succes! In 2015 deed GGD Gooi en Vechtstreek i.s.m. het Academisch Medisch Centrum Amsterdam onderzoek naar de effecten van de actie op korte termijn ( 6 weken na de actie) en langere termijn ( 6 maanden na de actie). Dit leverde o.a. de volgende resultaten op:

  • De luchtige aanpak stimuleert veel mensen om mee te doen: man, vrouw, jong, oud, matige drinkers én zware drinkers.
  • Bijna 90% van de deelnemers lukt het om een maand alcoholvrij te zijn.
  • Ruim 60% heeft na de actie de drinkgewoonte doorbroken, ook zware drinkers.
  • Deelnemers zeggen makkelijker ‘nee’ tegen alcohol na deelname aan de actie.
  • Deelnemers drinken 6 weken na de actie en 6 maanden na de actie aanzienlijk minder alcohol:
    deelnemers drinken na de actie gemiddeld een dag minder per week alcohol ( van 5 dagen naar 4 dagen) . Ook drinken ze gemiddeld na de actie 5 glazen alcohol minder per week ( van gemiddeld 17 glazen per week voor de actie naar gemiddeld 12 glazen per week 6 maanden na de actie). 

Gaat u ook de uitdaging aan? Doorbreek uw gewoontegedrag. Meld u aan op ikpas.nl 
De GGD sluit dit jaar aan bij de landelijke actie Ikpas. Iedereen die woont of werkt in de regio kan zich via Ikpas.nl aanmelden voor de groep ‘GGD Gooi en Vechtstreek’. Deelnemers uit de regio Gooi en Vechtstreek ontvangen een startpakket en tijdens de actiemaand doorlopend tips en adviezen om de uitdaging vol te houden. Meer informatie over de actie vindt u op www.30dagenzonderalcohol.nu.

Samen aan de slag
De actie ‘30 dagen zonder alcohol’ is onderdeel van het programma ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd’. De actie richt zich op volwassenen in het algemeen, en ouders, trainers, docenten en andere voorbeeldfiguren voor de jeugd in het bijzonder. In het programma werken gemeenten, GGD, politie, Jellinek, Tergooi en Trimbos samen.

Meer nieuws

Al het nieuws