voor inwoners, met gemeenten

Godelindebasisschool Naarden start proef gescheiden inzamelen

Publicatiedatum: 28 januari 2016

Wethouders Gerben Struik en Hendrik Boland van gemeente Gooise Meren gaven donderdagmorgen 28 januari het startsein van de proef ‘gescheiden afvalinzameling’ op de Godelindeschool in Naarden. Samen met alle leerlingen van de bovenbouw verrichten zij de aftrap. De Godelindeschool is nu de eerste school in de Gooise Meren die afval gescheiden inzamelt én het initiatief kwam van de leerlingen zelf! De actie valt binnen de regionale proef ‘gescheiden afval inzameling scholen’ die de GAD momenteel met een aantal scholen in de regio uitvoert.

<> Leerlingen Jente, Douwe, Juriaan en Faas zijn de initiatiefnemers van dit project. Zij hadden de opdracht een actie te bedenken bij het onderwerp ‘Hoe doe je iets goeds?’ Thuis zamelden ze hun afval al gescheiden in maar hun school deed dat nog niet. Leerling Douwe: “we zagen dat er iedere dag een volle container met restafval bij school wegreed. Dat wordt allemaal verbrand! Zonde, want veel spullen kunnen hergebruikt worden.” Zo kwamen de leerlingen op het idee om op school ook afval te scheiden. Toen bleek dat er vanuit de school zelf ook al vraag was om gescheiden in te zamelen, was de link met de GAD-proef snel gelegd en de gescheiden afvalinzamelingsactie geboren.

Arjen Robben
Alle leerlingen van de bovenbouw waren aanwezig bij de feestelijke aftrap van de actie. Wethouder Struik had de volle aandacht toen hij in zijn openingswoord de link legde met voetbal: “wisten jullie dat jullie door afval te scheiden misschien wel een bijdrage leveren aan het succes van het Nederlands elftal? Plastic wordt hergebruikt als grondstof van de oranje voetbalshirts! Wie weet speelt Arjen Robben in een T-shirt waar jouw plastic frisdankflesje voor gebruikt is.” Dit maakte de kinderen nog enthousiaster. Struik zei dat het woord ‘afval’ uit de tijd is. Het gaat om grondstof. Struik: “van het overgrote deel van de spullen die we weggooien, kan iets nieuws gemaakt worden. Van oud papier kunnen nieuwe lesboeken gemaakt worden, van gft wordt compost gemaakt waar de aardbeien straks weer op groeien en van het plastic wordt het kunstgras voor jullie hockey velden gemaakt. Afval scheiden is leuk én heel belangrijk voor onze aarde!”

Wedstrijd
De GAD heeft voor de proef informatie- en lesmateriaal ontwikkeld waar de docenten in de klas mee aan de slag kunnen. Iedere klas zamelt de komende tijd zelf het gft, PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) , papier en restafval gescheiden in. Om het afval scheiden nog een extra zetje te geven heeft de school een wedstrijd uitgeschreven: de klas die over twee maanden het beste gescheiden heeft ingezameld, mag op excursie naar de GAD.

Van Afval Naar Grondstof
De gemeenten in Gooi en Vechtstreek onderzoeken hoe meer inwoners meer gescheiden afval kunnen gaan inzamelen. Het overgrote deel van afval kan namelijk hergebruikt worden als grondstof voor andere producten. De proef gescheiden afvalinzameling op basisscholen is één van acties die de GAD opzet om zowel thuis als buitenshuis het belang van afval scheiden beter onder de aandacht te brengen.

Meer nieuws

Al het nieuws