voor inwoners, met gemeenten

Gratis compost voor inwoners Gooi en Vechtstreek

Publicatiedatum: 11 maart 2016

Op zaterdag 19 maart is de Landelijke Compostdag. Inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek krijgen die dag bij de scheidingsstations van de GAD een gratis zak compost mee. Met deze actie bedankt de GAD de inwoners voor het gescheiden aanleveren van hun afval. Het compost dat gratis kan worden opgehaald, is het rechtstreekse resultaat van het ingezamelde gft-afval.

Gft wordt groen gas

Via de GAD gaat het gft-afval naar Indaver en die zet het volledig om in groen gas, vloeibare CO2 en compost. Groen gras wordt gebruikt voor het verwarmen van huishoudens en als brandstof voor auto’s. De tuinbouw kan vloeibare gebruiken voor de plantengroei.

Etensresten doen ook mee

Al doet de naam anders vermoeden, gft is meer dan groente-, fruit- en tuinafval. Ook etensresten, zoals pasta, koekjes, koffiefilters en botjes van de karbonade, kunnen in de groene bak. Vooral het keukenafval is, vanwege het flinke volume, een belangrijke grondstof voor de verwerking tot groen gas.

Op = op

De uitgifte van gratis compostzakken van 30 liter vindt plaats op de scheidingsstations in Bussum, Weesp, Huizen en Hilversum op zaterdag 19 maart. Kom je die dag je gescheiden afval inleveren op één van deze scheidingsstations, dan krijg je een gratis zak compost. De actie geldt zolang de voorraad strekt. De scheidingsstations zijn die dag open van 9.00 tot 16.00 uur.

Meer nieuws

Al het nieuws