voor inwoners, met gemeenten

Inwoners Gooi en Vechtstreek krijgen meer inzicht in zorg en ondersteuning

Publicatiedatum: 28 september 2017

Vanaf vandaag kunnen alle inwoners van regio Gooi en Vechtstreek hun zorg en ondersteuning online inzien. Wie inlogt op een beveiligd portaal van de eigen gemeente vindt daar informatie over zorg die is toegekend, en kan daarnaast aanbieders van zorg vergelijken. Ook ziekenhuis Tergooi en Jeugd en Gezin doen mee met het portaal.

“Met dit initiatief geven we mensen meer regie en ook meer keuzevrijheid in de zorg die ze ontvangen”, schetst wethouder Janny Bakker die namens Huizen een van de voortrekkers van het portaal is geweest. De lancering is wat haar betreft het begin van een ontwikkeling die uiteindelijk veel verder gaat. “Dat Tergooi ziekenhuis en Jeugd en Gezin op korte termijn zullen aansluiten, onderstreept de potentie.” In de toekomst haken er naar verwachting meer partners aan, zoals huisartsen en zorgaanbieders.

Persoonlijke, beveiligde pagina

Elke gemeente geeft de eigen inwoners toegang tot het beveiligde portaal. In Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren gebeurt dat onder de naam ‘Digitaal Sociaal plein’. In Gooise Meren, Wijdemeren, en ook in Hilversum heet het portaal ‘Mijn zorg en ondersteuning’. In een afgeschermde omgeving – inloggen kan alléén met DigiD – is hier informatie te vinden: over welke en hoeveel zorg en ondersteuning is toegekend, en welke aanbieder de zorg levert. Wie dat wil kan de eigen persoonlijke informatie op elk gewenst moment inzien. Het gebruik is niet verplicht.

Gemakkelijk aanbieders vergelijken

Tegelijk met het portaal introduceren de gemeenten de vergelijkingswebsite KiesZO.nl. Naast online bekijken, kunnen inwoners via de website gemakkelijk aanbieders met elkaar vergelijken. De zorg die zij krijgen, kunnen ze zelf beoordelen door online een waardering te geven. Zo helpen mensen elkaar bij het maken van een keuze.

Afspraken tussen gemeente en zorgaanbieder

Voor de Regio en de samenwerkende gemeenten is het portaal in combinatie met KiesZO een belangrijke stap, stelt ook Eric van der Want, portefeuillehouder Sociaal domein. “Het is steeds onze visie geweest dat inwoners zelf direct inzage moeten krijgen in wat gemeenten en zorgaanbieders onderling afspreken. Met het portaal maken we dit waar. De gezamenlijke ambitie is om het inwoners steeds makkelijker te maken om zelf online zaken te regelen.”

Meer nieuws

Al het nieuws