voor inwoners, met gemeenten

Opbrengst snoeiafval taxus voor kankermedicatie aangeboden aan Viore

Publicatiedatum: 9 mei 2017

Op maandag 8 mei overhandigt wethouder Liesbeth Boersen van de gemeente Blaricum, samen met wethouder Gerrit Pas van de gemeente Huizen een cheque met de opbrengst van de inzamelingsactie van taxus snoeiafval in de regio Gooi & Vechtstreek, aan Miranda van den Eijnden, directeur Viore. 

De totale opbrengst van € 2781,30 gaat naar Viore in Hilversum, het  informatie- en activiteitencentrum voor mensen die leven met kanker. Dat wil zeggen voor mensen die kanker hebben (gehad), voor hun naasten en voor nabestaanden.

<> V.l.n.r.: Miranda van den Eijnden (directeur Viore), Gerrit Pas (wethouder gemeente Huizen),
Daniël Walkot (manager GAD), Liesbeth Boersen (wethouder gemeente Blaricum), Willeke Heijbroek (voorzitter bestuur Viore)

 

Zomer 2016 startte de GAD namens de regiogemeenten in samenwerking met Stichting Vergroot de Hoop, Stichting Taxus Taxi en de gemeente Huizen, met de inzameling van het taxus snoeiafval. In de jonge twijgen van de taxus zit baccatine, een belangrijke grondstof bij de productie van chemokuren ter bestrijding van kanker.

Inwoners uit de regio konden meedoen door hun taxussnoeisel apart te houden en in te leveren bij een van de scheidingsstations van de GAD in Hilversum, Huizen, Bussum en Weesp of op de gemeentewerf van de BEL-gemeenten. Stichting Taxus Taxi haalde het taxus snoeisel thuis op. De gemeente Huizen heeft extra bijgedragen door eigen snoeisel van de gemeentelijke taxushagen te doneren. Hieraan hebben vele eigen medewerkers en actieve inwoners meegewerkt.

De taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën wordt gekozen voor geneesmiddelen op basis van taxus. De taxus baccata komt niet overal in de wereld voor, maar wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van de taxushaag ook zo waardevol.

Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum heeft zich er sterk voor gemaakt dat Viore als goed doel hiervoor werd gekozen: “Dat mes snijdt aan twee kanten. Het zorgt er voor dat er een medicijn is tegen kanker. Dat is goed voor kankerpatiënten. Deze actie levert ook nog geld op voor Viore. Viore kan hiermee voor bezoekers activiteiten organiseren”. 

Bij Viore staan de deuren op het Oostereind 115 in Hilversum open op alle weekdagen tussen 10 en 16 uur. Zonder afspraak of verwijzing kunnen bezoekers dan terecht voor een luisterend oor en voor informatie over het uitgebreide aanbod aan activiteiten en lezingen. Bezoekers kunnen ook een afspraak maken voor individuele gesprekken over bijvoorbeeld je leven weer opbouwen na kanker, werk en kanker en kanker binnen het gezin. Zie voor meer informatie ook de website: www.viore.org.

De cheque werd op maandag 8 mei overhandigd aan Miranda  van den Eijnden, directeur Viore.

Meer nieuws

Al het nieuws