voor inwoners, met gemeenten

Regionale opvang vluchtelingen – update 8-10-2015

Publicatiedatum: 8 oktober 2015

Vluchtelingen uit Kortenhoef langer onderdak op Crailo

Laren – De ongeveer honderd vluchtelingen die de afgelopen week in Kortenhoef (gemeente Wijdemeren) zijn opgevangen, krijgen voor de komende maanden een onderkomen in gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum (AZC) Crailo.

Hiertoe hebben de tien burgemeesters van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek plus Eemnes vanochtend besloten. Het besluit is in goed overleg en samen met de provincie Noord Holland genomen.

De groep vluchtelingen – ongeveer veertig mannen, dertig vrouwen en dertig kinderen – verhuist aanstaande maandag. Op die dag eindigt daarmee de periode van tien dagen opvang in sporthal De Fuik in Kortenhoef. 

De vluchtelingen werden in eerste instantie zes dagen door de gemeente Laren opgevangen in een sporthal. De gemeente reageerde daarmee op een oproep voor ‘acute crisisopvang’ aan gemeenten in het hele land van het ministerie van Veiligheid en Justitie, voor een periode van 72 uur. Afgelopen weekend verhuisde de groep naar Kortenhoef. 

Het uitgestrekte terrein Crailo ligt op Bussums, Larens en Hilversums grondgebied. De groep krijgt onderdak in een van de gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum (AZC) op Larens grondgebied, die net als de rest van de gebouwen al enige jaren ongebruikt is. In de komende dagen wordt dit gebouw aangepast aan minimale eisen voor langere bewoning, vooral op het gebied van sanitaire voorzieningen. 

De tijdelijke huisvesting – voor een periode van enkele maanden – staat los van de discussie of op een ander deel van het terrein een AZC kan worden ingericht. Over zo’n AZC praten de tien gemeentebesturen van de regio Gooi en Vechtstreek plus Eemnes al enige tijd met de provincie Noord-Holland, die sinds 2006 eigenaar is van de meeste grond.

Meer nieuws

Al het nieuws