voor inwoners, met gemeenten

Regionale opvang vluchtelingen / weekbericht 5 -12 april 2016

Publicatiedatum: 5 april 2016

Weekbericht Opvangverbond (gemeenten Gooi en Vechtstreek en Eemnes)

Deze week weer 100 vluchtelingen op Crailo; vanaf mei groei naar 300

Crailo

De nog overgebleven 25 bewoners op Crailo wachten op de start van hun procedure. Die begint, zoals hun is medegedeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), uiterlijk eind mei. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) start deze week met het plaatsen van ongeveer 75 vluchtelingen op Crailo, om noodopvang aan hen te bieden. Deze nieuwe bewonersgroep bestaat uit mannen, vrouwen en kinderen uit verschillende landen, waaronder Syrië, Eritrea, Ethiopië, Somalië en China.

De sfeer op Crailo is goed. Er zijn de nodige interne verhuizingen geweest om zo kamers gereed te kunnen maken voor de te verwachten nieuwe instroom.

Na 1 mei neemt het COA het management van Crailo over van het Leger des Heils en zal het aantal vluchtelingen toenemen tot 300, volgens de eerder afgegeven planning.

Het COA en het Leger des Heils zijn nog in gesprek over een eventuele inzet van het Leger des Heils bij het opvangen van de vluchtelingen in de periode na 1 mei. Daarover besluit het COA.

Bestuurlijk

Later deze maand zullen Provincie Noord-Holland, COA en regio afspraken maken over de exacte locatie van de opvang van nog eens 300 vluchtelingen op Crailo, later dit jaar. De afspraken betreffen de beoogde locatie van het azc, waar het COA de komende tien jaar de (dan maximaal 600) vluchtelingen zal opvangen. Het betreft in elk geval een stuk grond in de directe omgeving van de huidige noodopvanglocatie. 

Rondetafelgesprekken Gooise Meren

Op woensdag 6 april vindt om 16.00 uur de laatste gespreksessie plaats in de wijk Oostereng met betrekking tot de vestiging van een azc op Crailo. Burgemeester Albertine van Vliet en projectleider Crailo zijn er bij in wijkontmoetingscentrum De Palmpit.  In totaal zijn dan in die wijk 160 mensen op gesprek gekomen gedurende zeven sessies.

Contact

Het mailadres waar mensen zich op kunnen geven voor vrijwilligersactiviteiten is vrijwilligerscoordinator@outlook.com.

Vragen over de opvang van vluchtelingen kunnen gesteld worden via vluchtelingen@hilversum.nl of via 14035.

Meer nieuws

Al het nieuws