voor inwoners, met gemeenten

‘Samen aan de slag’ geeft extra boodschap mee

Publicatiedatum: 21 december 2015

Op 23 december delen medewerkers van de GGD in verschillende winkelcentra in de regio milieuvriendelijke ‘tassen van NIX’ uit aan het winkelend publiek. Op die manier geeft het project ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik in Gooi en Vechtstreek’ aan ouders van pubers zo vlak voor de feestdagen een extra boodschap mee: NIX18.

Met de actie wil de GGD ouders van pubers extra attenderen op de leeftijdsgrens voor alcohol t.w. 18 jaar. Deze leeftijdsgrens is op 1 januari 2014 ingevoerd ter bescherming van de gezondheid van jongeren. Alcohol is net als tabak een giftige stof, die op jonge leeftijd extra schadelijk en verslavend is. Wanneer ouders praten met jongeren over de risico’s van alcohol en NIX18 als duidelijke regel stellen, starten kinderen later met het drinken van alcohol. Ze gebruiken dan meestal ook minder per keer en hebben een kleinere kans op alcoholproblemen dan pubers die jong beginnen met drinken. Om ouders hierbij een steuntje in de rug te geven, ontvangen zij van de GGD naast de NIX18 boodschappentas ook een setje ‘AANkaarten’.

AANkaarten
Uit landelijke cijfers van NIX18 blijkt dat 71% van de ouders het normaal vindt dat hun kind niet rookt en drinkt voor het 18e jaar. Maar om dit onderwerp thuis bespreekbaar te maken, vinden ouders nog knap lastig. Met de ‘AANkaarten’ wordt het makkelijker om afspraken te maken over het gebruik van sigaretten en alcohol. De kaarten passen in vijf bekende gezinsspellen die rond de feestdagen vaak op tafel komen. Tijdens het Kolonisten, Pim Pam Petten, Party & Co, 30 Seconds of Weerwolven trek je vanzelf een kaartje dat het onderwerp ter tafel brengt. De AANkaarten bevatten namelijk een hint, opdracht of vraag over NIX18. Dan is het voor vader of moeder alleen nog een kwestie van afronden om de afspraak van NIX te maken.

‘Samen aan de slag’
Deze actie is onderdeel van ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd’. Dit programma heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers (zoals horeca, supermarkt en sportkantine). In ‘Samen aan de slag’ werken gemeenten, politie, Jellinek, GGD, Halt,Tergooiziekenhuizen en Trimbos samen.

Meer nieuws

Al het nieuws