voor inwoners, met gemeenten

Taxus-snoeisel helpt kankerpatiënten dubbel

Publicatiedatum: 3 juli 2017

Heeft u een taxushaag? Lever dan ook dit jaar uw snoeisel in voor het goede doel. Van half mei tot eind september staan er op de GAD-scheidingsstations aparte bakken voor het taxus-snoeisel. De jonge scheuten (tot 15 cm lang) van de taxus bevatten een geneeskrachtige stof. Oudere takken bevatten die stof niet, die kunnen dus gewoon bij het tuinafval.

Het snoeisel dat op die manier wordt ingezameld, wordt door de stichting Taxus voor hoop opgehaald en aangeboden ter verwerking voor medicatie tegen kanker. Bovendien levert de inzameling van taxus-snoeisel een vergoeding op en die wordt gedoneerd aan Viore, inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Ook bij verschillende gemeenten zullen inzamelcontainers komen te staan, bijvoorbeeld op begraafplaatsen.

Taxus behoort tot de inheemse naaldbomen en wordt in Europa met name als haagplant gebruikt. Al in 1963 ontdekten wetenschappers dat de jonge scheuten van diverse taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. In de naalden van de scheuten zit een stof, bekend onder de naam Baccatine, die de deling van kankercellen remt en een belangrijk onderdeel voor het maken van chemotherapie.

Viore

Viore is een informatie- en activiteitencentrum voor mensen die leven met de gevolgen van kanker. Dat wil zeggen voor mensen die kanker hebben (gehad), voor hun naasten en voor nabestaanden. 
U kunt altijd – ook zonder afspraak – terecht op de uren dat het centrum geopend is. Bij Viore gaat het om begeleiding en informatie over de omgang met de ziekte en om al die aspecten in het dagelijkse leven waarop de ziekte van invloed is, maar de ziekte zelf staat niet centraal. Viore organiseert zo’n 25 verschillende activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.viore.org.

Jong Viore in contact

Jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad) zijn welkom om de Jong Viore-activiteiten bij te wonen. De bijeenkomsten hebben telkens een andere inhoud, van praten, wandelen, met elkaar koken en massages tot informatieve bijeenkomsten. 
Wij begrijpen dat (ex)patiënten op het ene moment meer behoefte hebben aan lotgenotencontact dan het andere. Soms zijn ze op zoek naar steun, terwijl ze een tijdje later even niet meer geconfronteerd willen worden met de ziekte. (Jong) Viore is er wanneer zij daar behoefte aan hebben, zonder verplichtingen. Elke eerste zaterdag van de maand is er een bijeenkomst van 10.30 tot 12.30 uur.

Taxus voor hoop

Taxus voor Hoop is een Nederlandse stichting die zich belangeloos inzet voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door middel van het landelijk inzamelen van Taxus-snoeisel van de Taxus Baccata hagen en struiken. De stichting heeft als droom en missie om zoveel mogelijk bruikbaar snoeisel te doneren.
Meer informatie is te vinden op www.taxusvoorhoop.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws