voor inwoners, met gemeenten

Week van de teek 3 t/m 9 april

Publicatiedatum: 4 april 2017

Tijdens de ‘week van de teek’ van 3 tot en met 9 april wordt er landelijk extra aandacht besteed aan tekenbeten en de ziekte van Lyme. 
Uit onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 5 tekenbeten wordt opgelopen in stedelijk gebied. Vooral in stadsparken, stadsbossen en de eigen tuin worden mensen gebeten door teken.  
In het buitengebied draagt ongeveer 1 op de 5 teken deze bacterie bij zich, in stedelijk gebied is  1 op de 6 à 7 teken. Tekenbeten komen vaak voor (jaarlijks ongeveer 1.3 miljoen keer).  Het is daarom belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in het ‘groen’ bent geweest, zowel binnen als buiten stedelijk gebied. Bijvoorbeeld na bezoek aan het park, de speeltuin of na verblijf in de tuin. En natuurlijk ook na een wandeling door het bos of de duinen. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.

Tekenradar.nl

De website Tekenradar.nl toont elke dag de verwachte tekenactiviteit per regio. Nu de temperatuur stijgt, neemt ook het aantal meldingen van tekenbeten toe. Naar verwachting zal dat de komende tijd doorzetten.

Meer informatie over tekenbeten kunt u vinden op www.rivm.nl/tekenbeet en op www.tekenradar.nl. Met vragen kunt u terecht bij de GGD, 035-6926222.

Meer nieuws

Al het nieuws