voor inwoners, met gemeenten

Zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika

Publicatiedatum: 22 januari 2016

Sinds mei 2015 verspreidt het Zikavirus zich in Midden- en Zuid-Amerika. Het virus wordt overgedragen via besmette muggen. De ziekte lijkt op andere door muggen overgebrachte aandoeningen als  dengue en chikungunya, die ook voorkomen in dit gebied. Het Zikavirus is recent in Nederland vastgesteld bij tien mensen die in Suriname zijn geweest.

Verspreiding van het Zikavirus in Nederland is erg onwaarschijnlijk omdat de mug die het virus overbrengt in Nederland niet voorkomt. Het virus is niet van mens-op-mens overdraagbaar. Ongeveer 1 op de 4 mensen die besmet raken krijgen klachten. De klachten ontstaan meestal 3-12 dagen na besmetting en lijken op griep, zoals koorts, spierpijn en  hoofdpijn.

Er zijn aanwijzingen dat een infectie met dit virus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Er is geen vaccin voor het Zikavirus. Om besmetting te voorkomen in een gebied waar Zikavirus voorkomt is het belangrijk u tijdens de reis zowel overdag als ’s avonds zo goed mogelijk te beschermen tegen muggenbeten. Ook  kunt u overwegen uw reis uit te stellen.

Meer nieuws

Al het nieuws