Wat is een blog

voor inwoners, met gemeenten

Wat is een blog

Publicatiedatum: 2 april 2019

Het schrijven van een goede blog is als een goed gesprek. Er zit structuur in, maar er mogen ook zijstapjes worden gemaakt. Het is belangrijk dat een blog persoonlijk en dichtbij voelt. Het is eigenlijk een soort publiek dagboek op internet.

Een blog mag nooit te lang zijn. Bij een generatie die opgroeit met ‘snaps’ is tekst sowieso overbodig. Een korte tekst is krachtiger dan een lange. ‘kill your darlings’, het schrappen van tekst is dus van toepassing.

Een blog moet goed opgebouwd zijn, maar een blog is vooral een schriftelijke weergave van hoe je iets mondeling zou vertellen. Mooischrijverij hoeft dus niet!

Veel mensen verwarren een blog met een opinieartikel of zien het alleen als een spits en grappig stukje. Een goede blog is soms een combinatie van beiden. Maar het hoeft niet perse over de actualiteit te gaan. Ook hoeft een blog niet te voldoen aan allerlei journalistieke regels.

Een goede blog werkt wel naar een bepaald punt toe. Het is  belangrijk om de lezer op een zorgvuldige wijze mee te nemen naar dat punt en te voorkomen dat hij of zij onderweg afhaakt.

Jaap Jan Bakker

Meer artikelen

Nog een blog…