voor inwoners, met gemeenten

Elke tijd zijn eigen gekte

Publicatiedatum: 1 september 2020

Portretten van geestelijke verwarring door de eeuwen heen, 1500-2020

In de middeleeuwen sprak men van ‘bezetenen’, tegenwoordig horen we regelmatig over ‘verwarde personen’. Geestelijke verwarring is van alle tijden maar hoe we daar tegenaan kijken en mee omgaan, verschilt door de eeuwen heen. Wat betekenen die verschillen voor het leven van mensen die zélf te maken krijgen met geestelijke verwarring?

Reis door de tijd

Het boek Elke tijd zijn eigen gekte, geschreven door Henke van der Heiden, is een reis door de tijd in intieme portretten. Portretten van mensen uit Gooi en Vechtstreek. De portretten vertellen de verhalen, de geschiedenis én de actualiteit van mensen met psychische kwetsbaarheden vanaf de middeleeuwen tot nu. Hun ervaringen en hun perspectief staan centraal.

Mensen die te maken kregen met heksenvervolgingen en dolhuizen. Die in de negentiende eeuw opgenomen werden in massale krankzinnigen gestichten en ruim honderd jaar later juist weer ‘terug-naar-de-maatschappij’ moesten. We maken kennis met mensen die in de roerige jaren zestig de eerste stappen zetten in de patiëntenbeweging en zich hard maakten voor zeggenschap en regie over hun eigen leven.

Tot slot horen we de ervaringen van mensen die vandaag de dag te maken hebben met stigma’s en wordt beschreven hoe zij hun identiteit en rol in de samenleving hervinden, gestimuleerd door de Herstelbeweging. Deze laatste portretten zijn indrukwekkende verhalen over herstel van ervaringsdeskundigen en naasten die nu actief zijn in Herstelnetwerk van Gooi en Vechtstreek. Regio Gooi en Vechtstreek ondersteunt dit netwerk en daarmee de herstelbeweging in onze regio.

Over de auteur

Henke van der Heiden is beleidsadviseur maatschappelijke zorg in de regiogemeenten van Gooi en Vechtstreek. De vele gesprekken met mensen met psychiatrische aandoeningen, verslaving en/of verstandelijke beperkingen inspireerden haar tot het schrijven van Elke tijd zijn eigen gekte.

Het boek verschijnt 3 september

https://www.walburgpers.nl/winkel/geschiedenis/algemeen/gekte

Meer nieuws

Al het nieuws