voor inwoners, met gemeenten

Het houdt niet op, totdat je iets doet

Publicatiedatum: 7 februari 2019

Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen nog steeds op grote schaal voor.

Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Om hier extra aandacht voor te vragen en op mensen op te roepen in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling is de landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ gestart.

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

De nieuwe campagne wil mensen aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. Later dit jaar komen ook ouderenmishandeling en partnergeweld aan bod. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen.

Belang van in actie komen

Het belang van bewustwording en in actie komen wordt bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek van het onderzoeksbureau WODC naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Het WODC maakte bekend dat in een periode van 5 jaar 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat tenminste 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van tenminste één vorm van kindermishandeling.

Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek

Heeft u een vraag of hulp nodig, bent u bezorgd over iemand of wilt u weten wat u kunt doen? Kijk op www.veiligthuisgv.nl of bel 0800-2000 (gratis)

Meer nieuws

Al het nieuws