voor inwoners, met gemeenten

IkPas: zet je alcoholgebruik in januari op pauze

Publicatiedatum: 15 december 2020

IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze actie wordt heel Nederland opgeroepen hun alcoholgebruik een maand op pauze te zetten. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven. Aanmelden kan via www.ikpas.nl

Ruim 8 op de 10 inwoners van 19 jaar en ouder in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. Maar af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte waarbij mensen meer drinken dan ze eigenlijk zouden willen. Juist in dit jaar, waarin we meer thuiszitten en er nieuwe gewoontes ontstaan, kan dit het geval zijn.
Tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten zorgt ervoor dat je zicht houdt op de functie van alcohol in je leven en je je ook op langere termijn fysiek én mentaal beter voelt.

Wat levert IkPas op?

IkPas-deelnemers merken verschillende positieve effecten van het op pauze zetten van hun alcoholgebruik. Het bespaart geld, je krijgt een betere huid, het is goed voor je organen en daarbij opgeteld: het heeft een positief effect op hoe je je voelt.
Niet alleen tijdens de campagne maar ook zes maanden daarna voelt meer dan de helft van de deelnemers zich lichamelijk en mentaal fitter en drinken zij minder dan voorafgaand aan IkPas.

Over IkPas

IkPas is een jaarlijks terugkerende landelijke actie. IkPas is de Nederlandse vertaling van soortgelijke campagnes die ook in veel andere landen worden gehouden zoals Dry January in Engeland, Tournée Minérale in België en OcSober in Australië. Allen hebben ze eenzelfde insteek: stilstaan bij je alcohol-inname en de uitdaging met jezelf aangaan. Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit.
In Gooi en Vechtstreek deden vorig jaar circa 1000 mensen mee met de actie.

Meer ondersteuning

Voor sommige mensen is een maand geen alcohol drinken moeilijker dan ze dachten. Meer informatie over extra ondersteuning is daarom te vinden op www.ggdgv.nl/ikpas

Download hier het campagnebeeld.

Meer nieuws

Al het nieuws