voor inwoners, met gemeenten

Lokale Alliantie voorkomt financieel misbruik ouderen

Publicatiedatum: 1 december 2020

Mensen die afhankelijk zijn van anderen kunnen kwetsbaar worden voor financieel misbruik. Om dat tegen te gaan heeft een bijzonder netwerk van professionals en vrijwilligers uit de publieke én de private sector de handen ineengeslagen. Zij hebben een Lokale Alliantie Financieel veilig ouder worden gevormd om financieel misbruik te voorkomen of aan te pakken als het zich toch voordoet.

De alliantie bestaat uit de Rabobank, RijksBredius Notarissen, Davina & Partners, Veilig Thuis, Politie, Vivium, Versa Welzijn, De Omtinker, Huisarts BR, Gooise Meren, KBO Gooi Oost, Bewindvoering ’t Gooi, Volksbank, Komdeur Personal Finance en Regio Gooi en Vechtstreek.

Maandag 30 november werd het samenwerkingsconvenant ondertekend in een online startbijeenkomst. Maarten Hoelscher, wethouder gemeente Huizen en voorzitter van de Taskforce huiselijk geweld en kindermishandeling Gooi en Vechtstreek: “We constateren dat financieel misbruik nog te vaak niet gezien wordt omdat ouderen zich schamen of afhankelijk zijn van de dader voor zorg. Ik hoop dat de alliantie eraan bijdraagt om kwetsbare ouderen beter te beschermen. Ik ben blij te zien dat al deze partijen zich achter onze ouderen scharen.”

De deelnemers vertelden aan de hand van een fictieve casus hoe financieel misbruik eerder gesignaleerd kan worden en wat zij kunnen betekenen om het sneller aan te pakken. Erwin Bontius, Rabobank Gooi en Vechtstreek: “Wij kunnen als bank ongebruikelijke transacties signaleren en daar zelf actie op ondernemen. Door de Lokale Alliantie hebben we korte lijnen met organisaties en professionals die ouderen kunnen helpen om de situatie op te lossen.” Dineke Fiolet van Vivion geeft aan: ‘’Als ouderen kwetsbaar worden is het belangrijk naast hulp bij zelfzorg ook hulp bij de financiën goed te bespreken. De kennis van bijvoorbeeld een notaris helpt ons daarbij.”

De Lokale Alliantie Financieel veilig ouder worden richt zich op alle gemeenten van de Gooi en Vechtstreek. De alliantie is bereikbaar voor voorlichting of overleg over casuïstiek via het mailadres lokalealliantie@regiogv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws