voor inwoners, met gemeenten

Time-out: eerste stap om escalatie en geweld te voorkomen

Publicatiedatum: 18 oktober 2021

‘Ga even naar buiten, loop een blokje om, slaap er een nachtje over of praat met een vriend die je vertrouwt’, daartoe roept de Time-out campagne op bij oplopende spanningen thuis.

Ruim 119.000 kinderen en evenzoveel volwassenen zijn jaarlijks het slachtoffer van huiselijk geweld. Het heeft een grote en langdurige impact voor de mensen die het meemaken. Sinds de corona- lockdown gaan de contacten met Veilig Thuis en de Kindertelefoon vaak over spanningen thuis. Ook al nam het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling niet toe, het aantal adviesaanvragen wel. Vandaar dat deze beide organisaties – samen met het programma Geweld Hoort Nergens Thuis en het ministerie van VWS – vandaag de Time-out campagne lanceren. De campagne wordt online en in samenwerking met middelbare scholen in de regio gevoerd.

Emoties bekoelen

Maarten Hoelscher, wethouder van de gemeente Huizen en voorzitter van de regionale Taskforce Huiselijk Geweld en Kindermishandeling “Een time-out is de eerste stap die jongeren en volwassenen kunnen zetten om escalatie en geweld te voorkomen. Een moment om even na te denken, om met iemand te praten, om tot jezelf te komen. Een mogelijkheid om de emoties even te laten bekoelen en bij zinnen te komen. Met deze oproep willen we ervoor zorgen dat spanningen thuis minder ver oplopen. Zowel potentiele plegers als slachtoffers worden via deze vooral online preventiecampagne opgeroepen eerder een stapje terug te doen en erover te praten.”

Praat erover

Zijn er zorgen over geweld? Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek maakt zich sterk voor een veilig thuis voor iedereen. Bel het gratis telefoonnummer 0800-2000 of kijk op www.veiligthuisgv.nl. Dreigt er acuut gevaar bel dan met 112. De Kindertelefoon is elke dag gratis beschikbaar via 0800-0432 van 11.00 tot 21.00 uur.

Geweld Hoort Nergens thuis

Dit najaar vraagt Regio Gooi en Vechtstreek met het programma Geweld Hoort Nergens Thuis een langere periode aandacht voor diverse vormen van geweld. Naast de Time Out-campagne is er de tentoonstelling ‘Wij … doorbreken de cirkel van geweld’, deze is tot 26 oktober te zien in het Dudokpark in Hilversum en in de bibliotheek van de gemeente Huizen.

Meer nieuws

Al het nieuws