voor inwoners, met gemeenten

Zes iconische winnaars en één Eervolle Vermelding bij HET ICOON

Publicatiedatum: 3 juli 2018

Gewapend met zonnebrillen en luchtige kleding stroomde vrijdagmiddag 29 juni de ontvangstzaal bij de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht (KWVL) vol met nieuwsgierige bezoekers. Cees Loggen, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland reikte hier maar liefst zes prijzen uit aan de winnaars van Prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen.

Frans Evers, voorzitter van de Stichting Icoon Oostelijke Vechtplassen opende enthousiast de feestelijke bijeenkomst. Vanaf 6 december vorig jaar, tijdens de ondertekening van het Gebiedsakkoord van de Oostelijke Vechtplassen, daagde de stichting alle architecten en ontwerpers, bewoners en gebruikers van het gebied en leerlingen en studenten uit om een nieuw icoon te ontwerpen voor dit prachtige gebied. Vijftig deelnemers stuurden hun creatieve ideeën in, 29 daarvan werden tijdens HET ICOON tentoongesteld bij de Porseleinhaven van 17 t/m 27 mei en 8 ontwerpen werden genomineerd door de jury.

Openingsspeech Freek Ossel

Freek Ossel, burgemeester van de gemeente Wijdemeren en voorzitter van het Plassenschap Loosdrecht, is nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in het gebied. In zijn openingsspeech benadrukte hij hoe belangrijk het is dat ontwikkeling van de natuur, de verbreding van de recreatiemogelijkheden en de verbetering van de waterkwaliteit elkaar in het gebied versterken en met daarbij een goed beheer. Het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen en een aansprekend icoon kunnen hierin een grote rol kunnen vervullen.

Het juryrapport

Aan Patrick Poelmann, de juryvoorzitter, de eer om alle nominaties kort toe te lichten en vol trots het juryrapport te presenteren (download hier het rapport). “Wij waren onder de indruk van het grote aantal en de kwaliteit van de ingediende ontwerpen en ideeën. Alle inzendingen bij elkaar laten zien hoeveel er mogelijk is in het gebied en hoe rijk de historie is van de Oostelijke Vechtplassen en specifiek hierin de Loosdrechtse Plassen en de Wijde Blik.”

Eervolle Vermelding

Naast de nominaties maakte de jury de Eervolle Vermelding bekend van De Iconen van de Oostelijke Vechtplassen van +Foreshore. Dit is een spel dat gaat over de processen in het gebied. Alle ontwerpers denken aan iets fysieks en +Foreshore komt met een bordspel. De jury beoordeelde dit als “Out of the Box” en hoopt dat door deze vermelding het spel tijdens de ontwikkeling van het gebied ingezet zal worden om de processen te versnellen.

Uitreiking van de prijzen door Cees Loggen

Na de inspirerende speeches werd het erg stil in de zaal, de spanning was om te snijden toen Cees Loggen het woord kreeg. Aan hem de taak om de winnaars in de drie categorieën bekend te maken en de oorkondes uit te reiken. Eerst nog aandacht voor de publieksprijswinnaar: De Gouden Greep van Patricia Scherpel & Arthur Kortenoever. Deze winnaar werd tijdens de afsluiting van HET ICOON om 27 mei al bekend gemaakt. Zij ontvingen nu, onder luid applaus, uit handen van Cees Loggen hun prachtige oorkonde.

Categorie 3

In categorie 3 (leerlingen en studenten) ontving de stichting slechts drie inzendingen maar dat waren alle drie wel erg leuke en gelijkwaardige ideeën. De jury had daarom besloten om ze alle drie een gedeelde eerste plaats te geven in deze categorie. Op de vraag of ze dit verwacht hadden klonk er blozend een zachte “nee”. De winnende ontwerpen:

Categorie 2

De jury nomineerde twee inzendingen in categorie 2 (bewoners en gebruikers):

De prachtige ontwerpen zijn sterk verschillend en ontworpen voor een ander deel van het gebied. Zij kunnen beiden een grote iconische meerwaarde hebben voor de plassen. De jury had daarom unaniem besloten de beide ontwerpen ex aequo als winnaar in deze categorie uit te roepen, dus een gedeelde eerste plaats.

Categorie 1

De jury nomineerde drie inzendingen in categorie 1 (professionals):

Legakkers zijn kenmerkend voor het gebied en onderstrepen de historische waarden van het gebied. Team Legakker zette een legakker letterlijk verticaal en ontwierp een toren met een natuurlijke uitstraling die als het symbool voor de Oostelijke Vechtplassen gebruikt van worden. De Legakkertoren is dan ook unaniem door de jury uitgekozen als winnaar in categorie 1. Team Legakker nam met een grote glimlach de microfoon over en benadrukt hoe bijzonder hun team is. Een samenwerkingsverband tussen architecten, ecologen en ingenieurs bedacht dit uitgebalanceerde ontwerp.

Na alle felicitaties beloofde Cees Loggen dat de Stuurgroep van de Oostelijke Vechtplassen zich zal inzetten om de winnende ontwerpen tot uitvoering te brengen. Hierbij zal de stuurgroep ook heel goed kijken hoe er kan worden aangesloten op de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Oostelijke Vechtplassen. “Maar wij hebben hierbij hulp nodig”, met een nadrukkelijke oproep aan de lokale ondernemers om mee te denken en te werken tijdens het uitvoeringstraject.

Want het zou fantastisch zijn als één of enkele ontwerpen de Oostelijke Vechtplassen weer op de kaart zetten!

De Prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen, Vrijetijdslandschap van de Loosdrechtse Plassen is een project van het Gebiedsakkoord en Uitvoeringsprogramma Oostelijke Vechtpassen. Het doel van dit programma is om de natuur, recreatie, waterkwaliteit en het ondernemerschap in het gebied te versterken. Een winnend ontwerp zal zo mogelijk bijdragen aan de doelen van het uitvoeringsprogramma.

www.icoonoostelijkevechtplassen.nl

Meer nieuws

Al het nieuws